Tandarts Loosdrecht | Slechte adem
Slechte adem is een veelvoorkomend probleem. Toch wordt er weinig over gesproken. Er blijkt namelijk een groot taboe op te rusten.
slechte, adem, uitdroging, mond, tandarts
16346
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16346,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-6.3,wpb-js-composer js-comp-ver-5.3,vc_responsive

Slechte adem

Goed te behandelen en voorkomen

Slechte adem, ook wel foetor ex orehalitosis of malodeur genoemd, is een veelvoorkomend probleem. Toch wordt er weinig over gesproken. Er blijkt namelijk een groot taboe op te rusten. Men zegt niet snel tegen iemand dat hij of zij uit de mond ruikt. Dat is jammer want het is tegenwoordig goed te behandelen en te voorkomen.

Oorzaken van slechte adem

Slechte adem kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan slechte adem het gevolg zijn van het eten van sterk gekruid voedsel, het drinken van alcohol of roken. Daarnaast kan slechte adem worden veroorzaakt door ontsteking in de neus- of voorhoofdsbijholte of door een onvoldoende afsluiting van de maag.
Ook aandoeningen op andere plaatsen in het lichaam zoals suikerziekte of een leverziekte kunnen zorgen voor een slechte adem.
Maar meestal wordt slechte adem veroorzaakt door problemen in de mond. Wij zullen nu de verschillende problemen in de mond die een slechte adem veroorzaken, noemen en aangeven wat daar aan te doen is.

Uitdroging van de mond

Uitdrogen van de mond kan een slechte adem veroorzaken. De mond kan o.a. uitdrogen door het gebruik van bepaalde medicijnen, het drinken van veel koffie of het slapen met een open mond. Geadviseerd wordt om in het geval van een droge mond zo’n 2 ½ liter water per dag te drinken. Dat kan in veel gevallen de slechte adem tegengaan.

Ontsteking van de keel-amandelen

Ontsteking van de keel-amandelen, ook wel angina genoemd, geeft vaak een slechte adem. Als een ontsteking van de keel-amandelen langer blijft bestaan, dient u uw huisarts te raadplegen. Soms zal die antibiotica voorschrijven om de ontsteking te behandelen. Daarna verdwijnt de slechte adem spontaan.

Onvoldoende mondhygiene

Als de mond onvoldoende wordt gereinigd, blijven er voedselresten en tandplak achter. De voedselresten gaan rotten en de bacteriën in de tandplak produceren vele stinkende stoffen en gassen. Het gevolg is een slechte adem. Door de mondhygiene dagelijks goed uit te voeren, waarbij ook de ruimten tussen de tanden en kiezen moeten worden gereinigd, verdwijnt de slechte adem snel.

Tandbederf

Tandbederf, ook wel gaatjes of cariës genoemd, kan een slechte adem geven. Door het tandbederf te behandelen oftewel de gaatjes te vullen, zal de slechte adem verdwijnen.

Tandvleesontsteking

Gingivitis en parodontitis, verschillende vormen van tandvleesontsteking, kunnen een slechte adem veroorzaken. Een goede dagelijkse mondhygiëne en behandeling door de tandarts of mondhygiënist kan de ontsteking, en daarmee de slechte adem, doen verdwijnen.

Aanslag op de tong

Aanslag op de tong vormt in veel gevallen de oorzaak van een slechte adem. Door de tong dagelijks schoon te schrapen met een zogenaamde ’tongschraper’ kan slechte adem worden voorkomen. Daarnaast is het verstandig om te spoelen met een spoelmiddel dat speciaal is ontworpen tegen slechte adem.

Samenvatting

Slechte adem kan vele oorzaken hebben. In de meeste gevallen wordt het veroorzaakt door problemen in de mond. Uw tandarts kan door het uitvoeren van een mondonderzoek vaststellen welk probleem in de mond verantwoordelijk is voor de slechte adem. Meestal kan het probleem van de slechte adem dan goed worden opgelost. Ook bestaat er nog de mogelijkheid dat uw tandarts u doorverwijst naar een zogenaamde ‘slechte adem kliniek’ die beschikt over speciale apparatuur om vast te stellen of er echt sprake is van een slechte adem en die zonodig de behandeling ervan kan uitvoeren.