Tandarts Loosdrecht | Gebitsbeschermer
Bij een aantal sporten bestaan risico's voor sportblessures en ongevallen. Een ongeval met de tanden kan leiden tot het afbreken, los gaan staan, verplaatsen of uitgeslagen worden van één of meerdere tanden.
gebitsbescherming, beschermen, tanden, tandarts
16354
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16354,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-6.3,wpb-js-composer js-comp-ver-5.3,vc_responsive

Gebitsbeschermer

Het nut van een gebitsbeschermer

Bij een aantal sporten bestaan risico’s voor sportblessures en ongevallen. Een ongeval met de tanden kan leiden tot het afbreken, los gaan staan, verplaatsen of uitgeslagen worden van één of meerdere tanden. De tandarts dient dan een behandeling uit te voeren om de tanden te redden, maar helaas lukt dat lang niet altijd. Bovendien is zo’n behandeling nogal eens tijdrovend en kostbaar. Daarom is het beter om deze problemen te voorkomen door tijdens het sporten een gebitsbeschermer te dragen.

Wie heeft een gebitsbeschermer nodig?

Lang niet alle sporten geven een risico voor letsel aan de tanden. Als u sport, kunt u dit risico meestal zelf wel inschatten. Sporten waarbij het risico voor een ongeval met de tanden erg groot is en waarbij u een gebitsbeschermer zou moeten dragen zijn voetbal, hockey, ijshockey, boksen, kickboksen en andere vechtsporten.

Hoe ziet een gebitsbeschermer eruit en wat doet hij?

Een gebitsbeschermer is een soort hoesje van zachte kunststof dat over de tanden in de bovenkaak wordt geplaatst. De kunststof is enkele millimeters dik, sterk en meestal doorzichtig. Een gebitsbeschermer vangt een klap op de tanden op en verdeelt de kracht van de klap over alle tanden. Doordat de kracht verdeeld wordt, zal de kracht die op één enkele tand komt meestal zó klein zijn dat er geen schade optreedt.
Je zou een gebitsbeschermer dus kunnen vergelijken met een bumper. Als er ondanks het dragen van een gebitsbeschermer toch een tand wordt uitgeslagen, dient de gebitsbeschermer als een vangnet waardoor de uitgeslagen tand niet zoek kan raken. De tand kan dan weer in de kaak worden teruggeplaatst.
De ideale gebitsbeschermer moet maximale bescherming bieden tegen schade aan de tanden en stevig maar toch prettig zitten. Bovendien mag hij de ademhaling niet verstoren. Alleen de exact passende gebitsbeschermer die door de tandarts wordt gemaakt, voldoet aan al deze eisen.

Welke uitvoeringen bestaan er van gebitsbeschermers?

Er bestaan drie soorten gebitsbeschermers, een kant en klare gebitsbeschermers, voorgevormde gebitsbeschermers en exact passende gebitsbeschermers.
Kant en klare gebitsbeschermers zijn meestal in een sportzaak te koop. De pasvorm is matig en kan niet worden aangepast aan het gebit. De werking is daardoor beperkt.
In een sportzaak zijn ook voorgevormde gebitsbeschermers te koop die wél kunnen worden aangepast aan het gebit. Door de gebitsbeschermer even in heet water te leggen, wordt hij zacht en enigszins vervormbaar. De zacht geworden gebitsbeschermer wordt vervolgens over de tanden geplaatst en daar stevig tegen aangedrukt. Daardoor sluit hij beter aan en is de werking ook beter.
Een exact passende gebitsbeschermer moet door de tandarts worden gemaakt. Zo’n gebitsbeschermer geeft de beste bescherming tegen schade aan de tanden. De tandarts maakt eerst een afdruk van het gebit. Op basis van deze afdruk maakt de tandtechnicus een gebitsbeschermer die exact op de tanden past. Na het maken van de gebitsafdruk duurt het meestal een week voordat de gebitsbeschermer klaar is. De kosten bedragen zo’n € 70,-.