Tandarts Loosdrecht | Protheses en frames
Er zijn twee soorten gebitsprotheses, n.l. de volledige gebitsprothese en de gedeeltelijke gebitsprothese. De volledige gebitsprothese wordt meestal kunstgebit genoemd.
protheses, frames, kunstgebit, plaatje, onderhoud kunstgebit, tandarts
16308
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16308,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-6.3,wpb-js-composer js-comp-ver-5.3,vc_responsive

Protheses en frames

Wat is een prothese?

Een prothese is hetzelfde als een kunstgebit. Het is een manier om tanden en kiezen die verloren zijn gegaan, te vervangen. Een kunstgebit kan volledig zijn (hele kaak) of gedeeltelijk (slechts een aantal tanden of kiezen). Het kunstgebit bestaat uit een kunststof plaatje waarop tanden en kiezen zijn bevestigd.

De vormen en kleuren van de tanden en kiezen worden zoveel mogelijk gelijk gemaakt aan uw eigen tanden en kiezen.

Een kunstgebit ligt op de kaak. Voor het goed functioneren dient het nauw aan te sluiten op de kaak anders komt het makkelijk los en komt er voedsel onder.  Een kunstgebit in de bovenkaak ligt voor een groot gedeelte op het gehemelte. In de onderkaak is het oppervlakte van een kunstgebit veel kleiner, waardoor een onder kunstgebit zich minder goed kan ‘vastzuigen’.

Hoe onderhoud ik een prothese?

– Reinig het kunstgebit na iedere maaltijd. Etensresten en tandplak kunt u het beste met een speciale protheseborstel, water en zeep verwijderen. Gebruik geen tandpasta!

– Als het niet goed lukt om het kunstgebit met water en zeep te reinigen, reinig dan met een speciaal reinigingsmiddel voor protheses dat verkrijgbaar is bij de drogist of apotheek.

– Het kunstgebit kan het beste worden gereinigd boven een wasbak die half gevuld is met water. Het water zal de val van het kunstgebit onderbreken indien deze per ongeluk uit de handen valt.

– Gebruik nooit een schuurmiddel of bleekmiddelen en leg het kunstgebit nooit in heet water. Het kunstgebit kan daardoor onherstelbaar beschadigd raken.

– Om de harde kalkaanslag of tandsteen van een kunstgebit te verwijderen, kunt u het kunstgebit enkele minuten in lauwe azijn leggen, waarna de aanslag van het kunstgebit af kan worden geschraapt met de botte kant van een lepeltje. Lukt dit niet, dan kan de tandarts de aanslag voor u verwijderen.

– Ook de kaken en het gehemelte moeten goed worden gereinigd door ze tweemaal per dag met een zachte tandenborstel te poetsen. Poets met weinig kracht om beschadiging van het tandvlees te voorkomen. Voor een frisse smaak kan er met tandpasta worden gepoetst.