Tandarts Loosdrecht | Bleken
Wij hebben tanden en kiezen om te kunnen bijten en kauwen. Maar vooral de tanden hebben ook een esthetische functie: een fraai gebit en een stralende lach zijn aantrekkelijk.
verkleuren, tanden, witter, maken, tandarts, bleken
16692
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16692,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-6.3,wpb-js-composer js-comp-ver-5.3,vc_responsive

Bleken

Witte tanden en kiezen

Wij hebben tanden en kiezen om te kunnen bijten en kauwen. Maar vooral de tanden hebben ook een esthetische functie: een fraai gebit en een stralende lach zijn aantrekkelijk. Witte tanden dragen daar zeker aan bij. Als één of meerdere tanden of kiezen zijn verkleurd, kan dat zeer storend zijn. Gelukkig kunt u daar vaak zelf wat aan doen. Maar ook uw tandarts kan tanden en kiezen weer wit maken.

Waardoor kunnen tanden en kiezen verkleuren?

Wij kennen 2 soorten verkleuringen, nl. uitwendige verkleuringen en inwendige verkleuringen. Bij uitwendige verkleuringen is de buitenkant, oftewel de glazuurlaag, van de tanden en kiezen verkleurd. Wij kennen de volgende oorzaken voor uitwendige verkleuring:

– Aangeboren; als de moeder tijdens de zwangerschap het antibioticum Tetracycline gebruikt, kan het kind daardoor later bruine tanden en kiezen krijgen in het blijvende gebit.

– Verkleuring kan ook geleidelijk in de loop van het leven ontstaan doordat allerlei kleurstoffen zich aan de tanden en kiezen hechten. Heel bekend is de verkleuring die roken veroorzaakt maar ook het drinken van koffie, thee en rode wijn geeft dat effect.

Bij inwendige verkleuringen is de binnenkant van de tanden en kiezen verkleurd. Dat kan de volgende oorzaken hebben:

– Als een zenuw in een tand of kies afsterft, komen er in het wortelkanaal donkere kleurstoffen vrij. Als niet snel door de tandarts een wortelkanaalbehandeling wordt gedaan, zullen die kleurstoffen doordringen in de tand of kies waardoor er een blauwgrijze verkleuring optreedt.

– Vroeger werden wortelkanalen, nadat daar een wortelkanaalbehandeling in was gedaan, weleens gevuld met een pasta die een oranje, bruine of paarse verkleuring van de tanden en kiezen gaf. Zulke pasta’s worden nu gelukkig niet meer gebruikt.

Hoe kunnen verkleurde tanden en kiezen weer wit worden gemaakt?

Afhankelijk van het soort verkleuring, uitwendig of inwendig, bestaan er verschillende manieren om tanden en kiezen weer wit te maken. Een uitwendige verkleuring wordt aan de buitenkant van de tanden en kiezen behandeld; de inwendige verkleuring van binnenuit. Uitwendige lichte verkleuring kan vaak al worden verwijderd door tweemaal per dag zorgvuldig te poetsen. Als dit onvoldoende helpt, kan een slijpende tandpasta soms uitkomst bieden. Sterkere uitwendige verkleuring kan in veel gevallen door de tandarts of mondhygiënist worden verwijderd door de tanden en kiezen te polijsten. Als de verkleuring echter in het glazuur is doorgedrongen, is het effect van polijsten gering. Dan kunnen tanden en kiezen toch witter worden gemaakt door ze te bleken.

Er zijn meerdere manieren om te bleken:

– Sommige tandpasta’s bevatten bleekmiddelen maar de werking ervan is beperkt.

– Als er slechts één tand of kies is verkleurd, kan de tandarts daar een hoge concentratie Carbamideperoxide op aanbrengen; de hieruit vrijkomende waterstofperoxide bleekt daarna de tand of kies.

– Als er meerdere tanden of kiezen (of zelfs het hele gebit) zijn verkleurd, dan zal er vaak voor worden gekozen om de patiënt zelf thuis te laten bleken. De tandarts laat dan eerst een mal maken die precies om de tanden en kiezen past. Thuis vult de patiënt deze mal met het bleekmiddel en brengt die vervolgens aan over de tanden en kiezen. De mal zorgt er voor dat het bleekmiddel op de juiste plaats komt, niet in de mond loopt en het tandvlees niet irriteert. Afhankelijk van het gekozen bleekmiddel zal de tandarts instrueren hoelang en gedurende hoeveel dagen dient te worden gebleekt.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat, na 2 weken bleken, in meer dan 85% van de gevallen de tanden en kiezen witter worden. Als de tanden en kiezen na verloop van tijd weer wat verkleuren, kan de behandeling na een (paar) jaar worden herhaald. Door het bleken kunnen tanden en kiezen gevoelig of zelfs pijnlijk worden. Als dat het geval is, kan minder intensief bleken een oplossing vormen. Ook spoelen met een Fluoride spoelmiddel kan helpen. Raadpleeg in ieder geval de tandarts als tanden en kiezen gevoelig of pijnlijk worden door het bleken. Het glazuur van de tanden en kiezen wordt tijdelijk wat poreuzer door het bleken maar dit wordt hersteld door de beschermende werking van het speeksel en door te poetsen met een Fluoride houdende tandpasta.

Sterke verkleuring kan soms niet meer worden verwijderd door de tanden en kiezen te bleken. In die gevallen kan de tandarts het verkleurde glazuur bedekken met een witte vulling, porseleinen facing of een kroon.

Het behandelen van inwendige verkleuringen

De tandarts zal eerst een goede wortelkanaalbehandeling uitvoeren en daarmee de kleurstoffen die de verkleuring van de tand of kies veroorzaken, weghalen. Vervolgens wordt in de verkleurde tand of kies een oplossing van Natriumperboraat aangebracht. De waterstofperoxide die hieruit vrijkomt, bleekt de tand of kies dan van binnenuit. Meestal dient het Natriumperboraat nog enkele malen te worden ververst om het gewenste resultaat te bereiken. Deze methode van bleken geeft doorgaans een mooi resultaat. Als blijkt dat het resultaat van inwendig bleken onbevredigend is, kan alsnog worden gekozen voor een porseleinen facing of een kroon.