Tandarts Loosdrecht | Kauwgom tegen tandbederf
Suikervrije kauwgom kan helpen om tandbederf, ook wel gaatjes of cariës genoemd, te voorkomen.
tandbederf, kauwgom, suikervrij, tandarts
16352
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16352,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-6.3,wpb-js-composer js-comp-ver-5.3,vc_responsive

Kauwgom tegen tandbederf

Suikervrije kauwgom

Suikervrije kauwgom kan helpen om tandbederf, ook wel gaatjes of cariës genoemd, te voorkomen. Om te begrijpen hoe suikervrije kauwgom helpt tegen het ontstaan van tandbederf, leggen wij uit hoe tandbederf ontstaat, hoe het kan worden voorkómen en welke rol suikervrije kauwgom daarbij speelt.

Hoe ontstaat tandbederf

In het speeksel zitten enorme hoeveelheden bacteriën. Deze bacteriën hechten zich voortdurend vast aan de tanden en kiezen. Zo ontstaat op de tanden en kiezen een laag bacteriën die ook wel tandplak wordt genoemd. Bepaalde soorten bacteriën in de tandplak vormen allerlei producten die ontsteking in het tandvlees veroorzaken. Andere soorten bacteriën in de tandplak zetten suiker om in zuren. Deze zuren ontkalken de tanden en kiezen. De ontkalking leidt op den duur tot tandbederf. Voor het ontstaan van tandbederf is dus tandplak én suiker nodig.

Hoe kan tandbederf worden voorkómen?

– Mondhygiëne

Door dagelijks alle tandplak volledig van de tanden en kiezen te verwijderen, zijn er geen bacteriën aanwezig die suiker kunnen omzetten in zuur. Het risico voor het ontstaan van tandbederf neemt daardoor sterk af. Een goede mondhygiëne zorgt ervoor dat alle tandplak van de tanden en kiezen wordt verwijderd. Zorgvuldig poetsen met een (electrische) tandenborstel is echter niet voldoende: ook de tandplak tussen de tanden en kiezen dient dagelijks te worden weggehaald met tandenstokers, ragers of floss.

– Fluoride

Fluoride in tandpasta zorgt er voor dat het glazuur van de tanden en kiezen minder makkelijk ontkalkt. Twee keer per dag poetsen met fluoride bevattende tandpasta brengt meestal voldoende fluoride in de mond om tandbederf tegen te gaan.

– Beperken suikergebruik

Door zo min mogelijk suikerhoudende etenswaren en dranken te gebruiken, neemt het risico voor het ontstaan van tandbederf natuurlijk ook af. Berucht voor het ontstaan van tandbederf zijn de tussendoortjes die meestal veel suiker bevatten.

Wat doet suikervrije kauwgom?

Door suikerhoudende tussendoortjes te vervangen door suikervrije kauwgom, is er voor de bacteriën geen suiker beschikbaar om om te zetten in zuren. Daardoor neemt de kans op het ontstaan van tandbederf af. Suikervrije kauwgom bevat xylitol en/of sorbitol en vaak ook ureum en natriumbicarbonaat.

– Xylitol kan de omzetting van suiker in zuur blokkeren en de vorming van speeksel stimuleren. Ook daardoor kan de kans op het ontstaan van tandbederf afnemen.

– Ureum en natriumbicarbonaat kunnen er voor zorgen dat de ontkalking van de tanden en kiezen na suikergebruik korter duurt waardoor een extra bescherming tegen tandbederf mogelijk is.

Uit onderzoeken blijkt dat de hierboven beschreven effecten van suikervrije kauwgom een positieve bijdrage kunnen leveren aan het voorkómen van tandbederf. In de praktijk zal echter moeten blijken hoe groot het effect is voor elk individu afzonderlijk.

Voor wie is het zinvol?

Het blijkt dat slechts een klein deel van de bevolking verantwoordelijk is voor vrijwel al het tandbederf dat in Nederland ontstaat. Het betreft vooral kinderen, pubers en ouderen. De tandarts kan bij patiënten die hij of zij regelmatig ziet voor controle, vaststellen of zij een verhoogd risico lopen voor tandbederf. Door deze patiënten bewust te maken van dit risico, de mondhygiëne te verbeteren en het suikergebruik te verminderen, zal het risico voor tandbederf verminderen. Juist voor deze risicogroep is daarnaast het gebruik van suikervrije kauwgom aan te bevelen.

Samenvattend

Er kan dus worden gesteld dat suikervrije kauwgom een bijdrage kan leveren aan het voorkomen van tandbederf.