Tandarts Loosdrecht | Orthodontie
Er zijn een aantal situaties waarin het verstandig is om met een beugel tanden en kiezen recht te zetten. Een voorbeeld hiervan is ruimtegebrek. De tanden en kiezen schuiven hierbij over elkaar heen en zijn niet goed schoon te maken.
orthodontie, beugel, rechtzetten, tanden, tandarts
16931
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16931,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-6.3,wpb-js-composer js-comp-ver-5.3,vc_responsive

Orthodontie

Orthodontie

Er zijn een aantal situaties waarin het verstandig is om met een beugel tanden en kiezen recht te zetten. Een voorbeeld hiervan is ruimtegebrek. De tanden en kiezen schuiven hierbij over elkaar heen en zijn niet goed schoon te maken. Gaatjes en tandvleesontstekingen kunnen het gevolg zijn. Een ander voorbeeld vormen sterk vooruitstekende tanden. Deze tanden zijn zeer kwetsbaar voor beschadigingen. Voorts kan bij een sterk terugliggende onderkaak een geforceerde houding van de onderkaak ten opzichte van de bovenkaak ontstaan, waardoor u op latere leeftijd klachten aan het kaakgewricht kunt krijgen.
Uw tandarts beoordeelt in overleg met u of hij behandeling voor uzelf of voor uw kind nodig vindt. In het algemeen zal hij u of uw kind voor behandeling doorverwijzen naar een specialist op dit gebied: de orthodontist. In enkele gevallen zal de tandarts de nodige ervaring hebben in de orthodontie en zal hij de behandeling zelf doen. Het reguleren van het gebit door middel van uitneembare beugels of op de tand vast zittende slotjes, zal in de meeste gevallen op jeugdige leeftijd plaats vinden. Tijdens de ontwikkeling van het kind zijn de mogelijkheden om de tanden en kiezen te verplaatsen, groot. Het is nu bovendien mogelijk om de groei van de kaken enigszins te beïnvloeden. De behandeling zal meestal tussen het tiende en dertiende levensjaar plaatsvinden. Uiteraard zijn er bepaalde aandoeningen waarbij eerder ingrijpen noodzakelijk kan zijn, zoals sterk vooruitstekende tanden. Het gevaar van vroegtijdig verlies van de voortanden door een stoot of val, wordt door orthodontie verkleind. Er zijn ook voorbeelden te noemen waarbij de behandeling pas kan plaatsvinden als de patiënt helemaal uitgegroeid is. Vaak zijn dit behandelingen waarbij er naast een orthodontische behandeling ook een kaakoperatie plaats moet vinden. Voorbeelden hiervan zijn een sterk vooruitstekende kin en onderkaak of juist een sterk terugliggende onderkaak.

Het rechtzetten van tanden bij volwassenen

Veel volwassenen van nu hebben de mogelijkheden van het recht laten zetten van de tanden in hun jeugd niet gehad en willen dit alsnog laten doen. Het antwoord op de vraag of het zin heeft, kan de tandarts pas geven als hij het gebit nauwkeurig heeft onderzocht. In het algemeen kan men stellen dat de laatste jaren de orthodontie, het recht zetten van de tanden, meer en meer toegepast kan worden bij volwassenen. Zowel materiaal en techniek daarvoor zijn verder ontwikkeld. Doorzichtige slotjes in plaats van de duidelijk zichtbare, zilverkleurige slotjes zijn hiervan een voorbeeld. Ook de mogelijkheid om operatief de kaken recht te zetten zijn sterk verbeterd. Uiteraard moet u in overleg met uw tandarts goed nadenken over de gevolgen van een eventuele orthodontische of operatieve behandeling. Bij een volwassene duurt de behandeling overigens altijd langer dan bij kinderen, doordat het bot zich minder snel aanpast.

Een algemene wenk

Over het algemeen zijn de kosten toch voor eigen rekening, omdat de verzekeraar de behandeling niet nodig vindt op grond van gezondheidsoverwegingen en het als luxe kwalificeert. In een aantal gevallen, waarbij de afwijking zeer uitgesproken is of nadelig voor de gezondheid van de patiënt is, bestaat de mogelijkheid dat de verzekeraar wel alle kosten vergoedt. Laat u vooraf goed voorlichten over de behandeling: wat moet er gebeuren, hoelang gaat de behandeling duren, wat zijn de risico’s en wat zijn de kosten? Informeer hiernaar bij uw tandarts of orthodontist en ziektekostenverzekeraar of ziekenfonds.